Sinds 2019 zijn we bezig om te komen tot een rookvrije generatie. De acties die hiervoor zijn ingezet worden voortgezet.
In de hele gemeente vinden verschillende activiteiten op het gebied van bewegen en voeding plaats. Via ons lokaal uitvoeringsplan GALA (waarin sportakkoord, Gezonde School en Kansrijke Start een onderdeel zijn) hebben we continu overleg met andere organisaties over mogelijkheden en acties om een gezonde leefstijl te promoten. Ook werken we samen met onze partners aan Welzijn op recept. Want medische zorg is niet altijd de oplossing van een probleem.
Uit de recentste jeugdmonitor blijkt dat onze jongeren veel stress en prestatiedruk ervaren. Daarom gaan wij samen met scholen, de GGD en de sociale teams extra inzet plegen op het verhogen van de mentale weerbaarheid bij jongeren.
Kinderen die in de eerste levensjaren een goede start maken hebben meer kans op een goede gezondheid, deelname aan het onderwijs en kunnen beter meekomen in de samenleving. Daarom ondersteunen wij kwetsbare kinderen en hun ouders in een zo vroeg mogelijk stadium.
Zo zetten we in op het vroegtijdig (h)erkennen van signalen, het voorkomen van problemen (preventie) en op het bevorderen van gewenst gedrag (promotie). Jeugdconsulenten van het sociaal team zijn voor een aantal uur zowel op de basisscholen als in de kinderopvang aanwezig. Hierdoor kan kortdurende en laagdrempelige hulp of ondersteuning aan ouders worden aangeboden.
Ook gaan we door met het project Kansrijke Start, zodat we kwetsbare ouders voorbereiden en begeleiden voor, tijdens en na de zwangerschap.
Ouders kunnen op verschillende manieren informatie en hulp krijgen. Bijvoorbeeld via de website www.opvoedinforegionijmegen.nl en de peutercafés. Er is ook hulp thuis, zoals video home training en Forte Thuis. Ook zetten we Spel aan Huis voort. Een methode om via spelstimulering de ontwikkeling en opvoeding van een kind te ondersteunen als in een thuissituatie dit te weinig gebeurt.
Elk kind heeft recht op onderwijs. Toch krijgen we het in de gemeente Berg en Dal nog niet altijd goed voor elkaar om de ontwikkeling van alle kinderen zo goed te ondersteunen als we willen. In 2023 is daarom onze lokale visie op inclusieve kinderopvang en onderwijs door de raad vastgesteld. Gemeente, kinderopvang, onderwijs en zorg in Berg en Dal maken zich samen sterk voor een meer inclusieve leeromgeving, waarbij álle kinderen – ook leerlingen met een lichamelijk of verstandelijke beperking, gedrags- en emotionele problemen en/of speciale leermoeilijkheden – samen naar school kunnen gaan. De speerpunten en randvoorwaarden uit de visie zijn nader uitgewerkt in de uitvoeringsagenda voor de schooljaren 2023/2024 – 2026/2027, waar we in 2024 een start mee maken. Daarnaast werken we in 2024 in samenwerking met de samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en gemeenten in het Rijk van Nijmegen aan regionale ontwikkelagenda voor inclusief onderwijs.
In 2022 zijn we in regio Rijk van Nijmegen een pilot gestart met meerdere scholen op het (voortgezet) speciaal onderwijs met beschikkingsvrije jeugdhulp. Dit zorgt voor laagdrempelig beschikbare jeugdhulp op het speciaal (voortgezet) onderwijs, zodat elk kind onderwijs kan volgen en ouders en school worden ontzorgd. De uitkomsten van de pilot voor beschikkingsvrije jeugdhulp op de St. Maartenschool zijn positief. Hieruit is het initiatief ontstaan om een soortgelijke pilot op te starten op drie speciaal onderwijsscholen in de regio. In 2024 gaan we aan de slag met een uitgebreide evaluatie van de pilot.
Nationaal programma onderwijs
Door corona hebben veel leerlingen vertraging opgelopen in het leerproces. Naast de cognitieve ontwikkeling staat de sociaal-emotionele ontwikkeling onder druk. De onderwijsachterstanden van de groep die daar risico op loopt, zijn verder vergroot. In dit kader heeft de gemeente vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) middelen (een totaal bedrag van € 456.627) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) ontvangen. Deze middelen worden budgetneutraal uitgegeven. OCW heeft besloten de periode om middelen uit te geven met twee schooljaren te verlengen tot uiterlijk 2024-2025. De gemeente zet deze middelen in gedurende de voorschoolse periode, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het doel is samen met scholen en lokale partners in Berg en Dal de ontwikkeling van kinderen en jongeren, onder andere op cognitief én sociaal emotioneel vlak, een extra stimulans te geven.
In 2021 is gestart met een nieuw programma Voortijdig School Verlaten (VSV) met een looptijd van vier jaar. We willen met dit programma vroegtijdig schoolverlaten zoveel mogelijk voorkomen. Dit doen we door álle jongeren tot 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten, terug te leiden naar een passende (vervolg)opleiding, arbeidsplaats, zorg of combinatie daarvan. Wij bieden hen daarmee kansen voor een beter toekomstperspectief.
Om dit te bereiken zetten we onder andere in op een sterkere verbinding tussen onderwijs en zorg, zowel op de middelbare scholen als op MBO scholen. Hiervoor zijn wij aangesloten bij de verschillende regionale werkgroepen die zich hier nog tot en met 2024 mee bezig houden.
Aan het begin van 2023 is gestart met de STORM-aanpak. Deze aanpak vergroot de mentale weerbaarheid van middelbare scholieren en voorkomt daarmee zo veel mogelijk schooluitval. In 2024 wordt de pilot uitgebreid naar meer scholen in de regio, waarbij wordt onderzocht of de MBO-scholen vervroegd kunnen aansluiten.
In schooljaar 2023/2024 zijn we opnieuw gestart met School’s Cool. School’s Cool biedt leerlingen, met een verhoogd risico op uitval, ondersteuning bij de overgang van groep 8 naar de brugklas. De kandidaten worden gekoppeld aan een vrijwillige mentor die hen wekelijks thuis helpt met alles wat aan school en vrije tijd raakt. Uit onderzoek blijkt dat het project een positief effect heeft op het voorkomen van schooluitval.
In 2024 zetten we de activiteiten van de lokale en regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling voort. Complexe scheidingen heeft hierin een prominente rol, omdat nog steeds veel kinderen in de problemen komen bij een (v)echtscheiding van hun ouders. Naast aandacht voor kinderen hebben we ook extra aandacht voor vrouwen in zo’n scheiding vanwege het voorkomen van geweld tegen hen en (uiteindelijk) femicide.
We zorgen ervoor dat ouders op een gemakkelijke manier alle informatie over scheiden kunnen vinden. Bijvoorbeeld informatie over geldzaken, ouderschap, wonen, juridische zaken enzovoorts. En we bekijken wat we in het algemeen toegankelijke, collectieve aanbod moeten ontwikkelen, om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan (versterking ouderschap).
Ook het voorkomen van ouderenmishandeling en financieel misbruik van ouderen is een belangrijk thema in de lokale aanpak. Via onze lokale Alliantie (financieel) Veilig Ouder Worden zorgen we voor voorlichting aan professionals en inwoners, zodat dit onderwerp steeds meer onder de aandacht komt en blijft.