We ronden de actualisatie van het Actieplan Duurzaamheid af. Totdat de raad hierover heeft besloten, werken we in lijn met het bestaande Actieplan Duurzaamheid en het coalitieplan. Hierbij volgen we ook de landelijke ontwikkelingen. Komend jaar leggen we hier de focus op:
Duurzame energie
- We stimuleren zonnepanelen op grote daken in onze gemeente.
- We gaan door met de ontwikkeling van de lopende (pilot)projecten voor grootschalige zonneparken op land.
- We werken samen met Liander aan de ontwikkeling van een trafostation.
- We gaan verder met de discussie over hoe we aanvullend op huidige plannen duurzame energie kunnen opwekken.
- We volgen de actuele ontwikkelingen en ondersteunen initiatieven op het gebied van energieopslag, zoals waterstof en buurtbatterijen.
- We gaan verder met het verkennen van de mogelijkheden voor een lokaal energiebedrijf.
Aardgasvrij wonen
- We gaan verder met de (wijk)uitvoeringsplannen Ooij en Millingen aan de Rijn als vervolg op de Transitievisie Warmte. We richten ons hierbij o.a. op het isoleren van de huizen en het vergroten van de energiebesparing. Dit zijn belangrijke stappen richting een aardgasvrije toekomst.
- We zetten de van het Rijk ontvangen specifieke uitkering in om energiearmoede tegen te gaan. We stimuleren hiermee het nemen van energiebesparende maatregelen in huishoudens met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm.
Duurzame mobiliteit
- We versnellen de uitrol van het laadpalennetwerk voor elektrische auto’s. We doen mee met de concessie voor laadpaalinfrastructuur in de regio.
Circulaire Economie
- We verkennen de mogelijkheden om circulair te bouwen. Daar waar het kan doen we dit in regionaal verband. Daarmee geven we invulling aan het regionale doel van 50% circulair bouwen in 2030.
- We zetten pilots op om de circulaire economie te stimuleren.
Klimaatadaptatie
- We voeren het regionaal uitvoeringsplan uit. Hierin staan ambities, doelen en maatregelen om de negatieve gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen te voorkomen of te verminderen.
Samen duurzaam handelen
- We blijven onze inwoners en inwonersinitiatieven zoveel mogelijk ondersteunen met financiën, kennis en het zoeken naar financieringsmogelijkheden. Denk hierbij aan het verduurzamen van bedrijventerreinen en accommodaties van (sport)verenigingen en ondersteunen van energiecoaches.
- We helpen initiatiefrijke ondernemers een verduurzamingsslag te maken. Hiervoor werken we samen met onder meer het Regionaal Expertisecentum Energiebesparing en RVN@. In de sector toerisme en recreatie doen we dit onder de vlag van Green Destinations.
- Samen met de regio werken we verder aan de verplichte Regionale Energie Strategie (RES). We maken samen RES 2.0 gereed voor besluitvorming.
- We nemen actief deel aan de opgave Circulaire Regio van de Groene Metropoolregio. We maken daarbij optimaal gebruik van regionaal opgepakte initiatieven, zoals maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen.
Duurzaam organiseren
- We verbeteren de communicatie over duurzaamheid en zetten hiervoor onder andere in op het activeren van inwoners en bedrijven.
- We gaan verder met het verduurzamen van ons eigen vastgoed en bedrijfsvoering.
- We integreren duurzaamheid in de omgevingsvisie.
We willen onze gemeente bij voorkeur in 2040, maar uiterlijk in 2050 klimaatbestendig maken. Als vervolg op de Regionale Adaptatie Strategie Rijk van Maas & Waal is er een regionaal uitvoeringsprogramma (RUP)vastgesteld met een looptijd tot en met 2023. Er is lering getrokken uit de successen en mislukkingen van het RUP en deze lessen worden vertaald in een nieuw Regionaal Uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.
Samen met onze partners in de regio en in onze gemeente wordt verder gewerkt aan de trits ‘meten, weten, doen’ op de onderwerpen wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen.
Bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt water en bodem sturend steeds meer leidend. Dit betekent dat we in de planfase rekening houden met eventuele waterstromen en de samenstelling van de ondergrond. Hiermee kunnen we in een vroeg stadium sturen op het voorkomen van eventuele wateroverlast.
Bij het voorkomen van wateroverlast proberen we zoveel als mogelijk het regenwater ter plekke te verwerken. Door dat te doen, beperkingen we de verdroging in het betreffende gebied en kunnen we een bijdrage leveren aan project “herstel blauwe motor stuwwal”.
Op diverse locaties hebben inwoners hinder of overlast van water door hevige regenbuien. De overlast bestaat vaak uit schade aan privé en gemeentelijke eigendommen. Vooral in Breedeweg is sprake van overlast. Hinder treedt met name op in Beek en Heilig Landstichting.
Breedeweg
In 2019 is gestart met het project ‘Wateroverlast Breedeweg’. Samen met Waterschap Rivierenland werken we aan ongeveer 40 maatregelen in en rond de kern om wateroverlast (en droogte) tegen te gaan. Dit project loopt door tot en met 2024.
In 2021 en 2022 zijn reeds enkele kleinere projecten uitgevoerd. In 2023 zijn vrijwel alle maatregelen van stroombaan 1 uitgevoerd. Dit betreft het gedeelte vanaf de Knapheideweg tot aan de buurtsuper. In 2023 is gestart met de werkzaamheden voor stroombaan 2 (gedeelte waterstroom Klein Amerika, Antoniusweg, Bredeweg) en stroombaan 6 (rondom de 1e Colonjes). In 2024 wikkelen we de laatste zaken af van deze stroombanen. Ook geven we uitvoering aan de andere stroombanen: 3, 4, 5, en 7. Dat betreft veelal kleinere maatregelen. De planvorming hiervoor is in 2023 opgepakt, waarna uitvoering in 2024 plaats kan vinden. Het is de bedoeling dat we het project ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’ eind 2024 afronden.
Beek
Voor Beek zijn de laatste berekeningen uitgevoerd in het kader van het SSW (systeemoverzicht stedelijk water). Het brengt de interactie tussen riolering, het afstromen van hemelwater over oppervlakte, grondwater en het oppervlaktewatersysteem (sloten en watergangen) in beeld. Tijdens de berekeningen toetsen we de eerder opgestelde maatregelen aan de hand van dit integrale model en op basis daarvan stellen we een geactualiseerd maatregelenpakket op.
Heilig Landstichting
We onderzoeken structurele oplossingen voor de waterhinder. Een belangrijke partner hierin is de gemeente Nijmegen. In het verleden is een optie besproken om hemelwater over te storten op grondgebied van de gemeente Nijmegen. Deze optie hebben we inmiddels besproken en Nijmegen wil in principe meewerken. Eerst wil Nijmegen dat we op eigen grondgebied maatregelen treffen en indien dat onvoldoende oplevert dan maken we de plannen met de gemeente Nijmegen concreet.
De verplaatsing van het waterwingebied Heumensoord heeft geen consequenties voor Heilig Landstichting.
Afkoppelsubsidieregeling
We hebben een afkoppelsubsidieregeling ingesteld voor bewoners, bedrijven en corporaties van onze gemeente. Juist ook op particulier terrein liggen veel kansen om wateroverlast te beperken. Vandaar dat wij onze inwoners willen stimuleren om hun hemelwater op hun eigen terrein te verwerken. De regeling is in het najaar van 2021 van start gegaan en zal lopen tot eind 2025. Eind 2023 is de regeling geëvalueerd.
We streven ernaar om nog meer afval te scheiden, en de kwaliteit van gescheiden ingezamelde grondstoffen te verbeteren zodat we de grondstoffen op een efficiëntere wijze hoogwaardig kunnen recyclen. Dit is in lijn met ons Actieplan Duurzaamheid en past in de ambitie in de Groene Metropool Regio om “dé circulaire topregio van Nederland en Europa” te worden. We zetten extra in op communicatie, en doelgerichte controle en toezicht. Daarbij haken we uiteraard ook aan op landelijke ontwikkelingen zoals statiegeld en het beleid over eenmalige verpakkingen.
De effecten van het afvalbeleid monitoren we jaarlijks en rapporteren we aan de gemeenteraad. Afhankelijk van de resultaten stellen we eventuele aanpassingen voor.